- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Spectacole de week-end la Teatrul „Stela Popescu”
Două spectacole a căror premieră a fost realizată în prima parte a stagiunii de Teatrul „Stela Popescu” vor fi prezentate în acest week-end la Palatul Naţional al Copiilor după cum urmează : Hoțul de mărgăritare pe 25 ianuarie, ora 19,00, la Sala Mică și Dragostea celor trei portocale pe 27 ianuarie, ora 19,00, la Sala Mare.
Spectacolul Hoţul de mărgăritare în regia Amaliei Ciolan, scenografia Mihaelei Popescu şi coregrafia Ioanei Macarie este una dintre cele mai recente premiere ale Teatrului „Stela Popescu”. Distribuţia e compusă majoritar din actori tineri, în rolul principal, Eliabar, fiind Cristian Neacșu, alături de care evoluează Daniel Filipescu/Alexandru Floroiu, Paul Cimpoieru, Sorin Aurel Sandu, Cătălin Frăsinescu, Tamara Roman/Amalia Popa, Teodora Calagiu /Ana Maria Carablais, rolul Eli fiind jucat de Viorel Ştefan Păunescu.
Textul piesei Hoţul de mărgăritare, scris în anii 50 de mitropolitul Bartolomeu Anania, este centrat pe parabola Fiului Risipitor, una dintre cele mai cunoscute pilde evanghelice. Piesa prezintă în faţa spectatorilor două dintre dimensiunile fundamentale ale creştinismului, generozitatea şi dragostea de Dumnezeu şi invită la meditaţie şi reflecţie. Textul este plin de figuri de stil şi de imagini de o frumuseţe stilistică, dar şi teologică deosebită, dezvăluind spectatorului deopotrivă pe scriitorul Valeriu Anania şi pe călugărul Bartolomeu Anania. În această confruntare, sau mai bine zis în discuţia cu sinele a scriitorului cu călugărul, pare să fi învins călugărul, fapt ce nu umbreşte valoarea literară a piesei. Conceptul regizoral nu se limitează la cuvânt, spectacolul beneficiind de contribuţia corpului de balet al Teatrului “Stela Popescu”, care își descoperă valențe noi, jucându-se la granița dintre coregrafie și joc scenic.
Spectacolul Dragostea celor trei portocale după o schiţă de Carlo Gozzi, în regia lui Michele Modesto Casarin, este inspirat din celebrul basm antic scris de Gozzi în 1761, este dramatizat pentru această producţie de Carlotta Pansa și Michele Modesto Casarin, tradus de Oana Boșca Mălin și Matei Stoenescu. Echipa cu care lucrează Michele Modesto Casarin este recunoscută la nivel internațional şi este formată din Licia Lucchese (scenograf și designer costume) și Stefano Perocco di Meduna (creator de măști), care colaborează cu artiști din România, precum coregrafa Ioana Macarie și muzicianul Raul Kusak, asistent regie fiind Ioana Rufu. Din distribuţie fac parte, unii dintre ei acoperind roluri multiple, Silvio, Regele de Cupă: Aurel Sorin Sandu, Tartaglia, Prinț moștenitor: Mădălin Mandin, Clarice, nepoata regelui: Ana Maria Ivan, Brighella, paj: Vlad Benescu, Truffaldino, lacheu: Adrian Ciobanu, Pantalone, primul ministru: Andrei Atabay, Creonta, zmeoaică: Georgiana Vrațiu, Prințesa Margherita, prima portocală: Silvia Maurițiu, Prințesa Gelsomina, a doua portocală: Ioana Lixăndroaia, Prințesa Althea, a treia portocală: Alexandra Stroe, Bătrâna ghicitoare: Andreea Mateiu, Țăranul: Sorin Aurel Sandu, Brutărița: Lavinia Cosma, Câinele: Andrei Dogaru, Pulcinella Gondola: George Dogaru, Pulcinella Toro: Alexandra Stroe.
Regizorul Michele Modesto Casarin, declara: “Din punctul meu de vedere Gozzi este teatrul, pentru că el aduce pe scenă teatrul fantastic, ieșit din comun. Poporul, lumea, oamenii trăiesc în cotidian şi merg la teatru ca să vadă ceva neobişnuit. Acest „ieșit din comun” sigur că este legat de cotidian, dar devine un limbaj permutat în altă dimensiune, ajutându-ne să descoperim cotidianul într-un alt mod, prin intermediul unui limbaj extraordinar.”
Biletele pentru se găsesc online pe www.mystage.ro, www.bilete.ro, www.startickets.ro, www.bilet.ro şi la casa de bilete StarTickets de la Palatul Național al Copiilor.